Wie

Hans Endendijk, ontwerper en maker

Hans

Wat doe je het liefst?
"Enthousiaste mensen bedienen met een meubelontwerp, -maak en plaatstraject en ze daarin verwennen met  een “10, doe ik het liefst.  Precies raak schieten bij een opdrachtgever met een, tot in de details, verzorgd meubel of object, dat erg goed in de omgeving EN bij de opdrachtgever past daar houd ik van.

Graag maak ik objecten waar je wat mee kan. Dus tafels, stoelen, bureaus, bedden, trappen, banken, of combinaties daarvan. Ik houd erg van het bouwen van unica's. Als ik daarvoor gereedschappen moet ontwikkelen vind ik dat alleen maar leuk. Ook het bedenken van technieken past goed bij mij.  Dit alles doe ik zeer graag in samenwerking met aanpakkers, sparringspartners, dubbel rechtshandigen en technische professionals.

Welke opdrachtgevers kunnen met jou in zee?
Iedereen die iets unieks wil of nodig heeft.

Hoe ga je te werk?
Eerst observeer ik de opdrachtgever en zijn omgeving goed en breng de wensen in kaart. Ik bekijk de locatie  waar het meubelobject moet komen. Deze locatie zet ik dan meteen om in een 3D model van de situatie zodat ik een canvas heb om op schetsen. In eerste instantie met potlood, daarna in 3d. Als het ontwerp klaar is presenteer ik dit aan de opdrachtgever en kan het ontwerp nog verder verfiind worden. Samen met de opdrachtgever wordt er een definitieve materiaalkeuze gemaakt en deze is veelal afhankelijk van de smaak en het vrijgemaakte budget van de opdrachtgever.  Indien alles akkoord is worden de materialen zorgvuldig uitgezocht, gekocht en wordt het meubel of object gemaakt. De opdrachtgever wordt zoveel hij wil betrokken bij het proces en kan altijd langskomen. Ook is het weleens gebeurd dat iemand zelf wil meewerken met het maken of het plaatsen en ook daar is ruimte voor.

Welke materialen gebruik je?
Ik werk met veel verschillende materialen en heb geen bepaalde voorkeur voor een materiaal. Elk materiaal heeft namelijk unieke eigenschappen waar ik soms gebruik van wil maken. Zo werk en ontwerp ik in metaal hout kunststof steen en bewerk ik metaal, hout, acrylsteen en maak ik gebruik van een 3D printer. Het liefst werk ik met materialen en technieken die EN  kwalitatief hoogstaand zijn EN minder belastend zijn voor het milieu. Het is per definitie onmogelijk voor een meubelmakerij om niet belastend te zijn voor het milieu. Uiteraard probeer ik wel zoveel mogelijk niet belastend te zijn. De materialen kies ik dan ook met de grootste zorg uit. Ik werk in het geval van hout uitsluitend met gekeurd hout of inlands regionaal hout.

Waarom ontwikkel je soms zelf je gereedschappen?
Vorm en gebruikswensen gaan altijd voor techniek. Mochten technieken niet toereikend zijn voor een project dan ontwikkel ik zelf een nieuwe gereedschappen of in het extreme geval bedenk ik een nieuwe meubelmaaktechniek.  Ik heb bijvoorbeeld een techniek ontwikkeld om de onderstaande een massief houten stoel te kunnen maken. De stoel bestaat uit enkel gebogen vormen. De techniek heb ik Spanhout genoemd. De massief houten delen worden naadloos aan elkaar gespannen met interne kabels. Dit gebeurt op een dusdanige wijze dat het hout toch nog kan uitzetten en krimpen en dat het geheel dan nog steeds naadloos blijft. Lijm en schroeven zijn bij deze methode overbodig.

Spanhout

Waarom naast ontwerpen ook meubelmaken?
Ik heb altijd een liefde gehad voor vormgeving en ik werk graag met mijn handen. Ik ben erachter gekomen dat ik twee rechterhanden en heb een voorliefde voor techniek. Waar deze liefde vandaan komt?
Nature or nurture. Tja, mijn familie bestaat een groot deel uit vormgevers, kunstenaars of kunstminnenden. En de techniek? Ik ben opgevoed met het idee dat je alles kan begrijpen, uit elkaar en in elkaar kan zetten en het daadwerkelijk proberen. Ik heb ook altijd gehouden van techniek.

Welke opleiding heb jij gevolgd?
Ik ben drie jaar leerling geweest van een meester en heb meubels gemaakt voor privé en zeer luxe jachten. Ik heb samen met hem zeer veel ingewikkelde vormen en meubels in onder andere de Jugendstil-stijl gemaakt. Daarna heb ik me met een hoop gezond verstand, leergierigheid en praktijkervaring verder ontwikkeld.