Wie

Hans Endendijk, ontwerper en maker

Hans

Mensen bedienen met een meubelontwerp, -maak en plaatstraject en ze daarin verwennen met  een “10, doe ik het liefst.  Precies raak schieten bij een opdrachtgever met een, tot in de details, verzorgd meubel of object, dat erg goed in de omgeving EN bij de opdrachtgever past, daar houd ik van.
Graag maak ik objecten waar je wat mee kan. Dus tafels, stoelen, bureaus, bedden, trappen, banken, of combinaties daarvan. Unica's maken vinden we leuk. Als ik daarvoor gereedschappen moet ontwikkelen, geen probleem. Ook het bedenken van technieken past goed bij mij.

Opdrachtgevers zijn  een ieder die iets unieks wil of nodig heeft.

Eerst maak ik kennis met de opdrachtgever en breng zijn wensen in kaart. Daarbij kijk goed naar zijn omgeving en de locatie waar het (meubel)object gewenst is. Deze locatie zet ik om in een eenvoudig 3D model. Dit resulteert in een canvas waar ik in ga schetsen. Als het ontwerp klaar is presenteer ik dit aan de opdrachtgever. Het ontwerp kan indien gewenst nog verder aangepast of verfijnd worden. Samen met de opdrachtgever wordt er een definitieve materiaalkeuze gemaakt en deze is veelal afhankelijk van de smaak en het vrijgemaakte budget van de opdrachtgever.  Indien alles akkoord is zoek ik de materialen zorgvuldig uit en wordt het meubel of object gemaakt. De opdrachtgever wordt zoveel hij wil betrokken bij het proces en kan altijd langskomen. Ook is het weleens gebeurd dat iemand zelf wil meewerken met het maken of het plaatsen en ook daar is ruimte voor.

Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen waar gebruik van maken. printer. Het liefst werk ik met materialen en technieken die zowel kwalitatief hoogstaand zijn, als niet of minder belastend zijn voor het milieu. Het is per definitie onmogelijk voor een meubelmakerij om in het geheel niet belastend te zijn voor het milieu. De materialen kies ik dan ook met de grootste zorg uit. Ik werk dan ook uitsluitend met gekeurd hout of inlands regionaal hout.

Vorm en gebruikswensen hebben de hoogste prioriteit. Mochten technieken niet toereikend zijn voor een project dan ontwikkel ik zelf nieuwe technieken. Zo heb ik bijvoorbeeld een techniek ontwikkeld om de onderstaande een massief houten stoel te kunnen maken. De stoel bestaat uit enkel gebogen vormen. De techniek heb ik ''Spanhout''genoemd. De massief houten delen worden naadloos aan elkaar gespannen met interne kabels. Dit gebeurt op een dusdanige wijze dat het hout toch nog kan uitzetten en krimpen en dat het geheel dan nog steeds naadloos blijft. Lijm en schroeven zijn bij deze methode overbodig.

Spanhout

Waarom naast ontwerpen ook meubelmaken?
Ik heb altijd een liefde gehad voor vormgeving en ik werk graag met mijn handen. Ik ben erachter gekomen dat ik twee rechterhanden en heb een voorliefde voor techniek. Waar deze liefde vandaan komt?
Nature or nurture. Tja, mijn familie bestaat een groot deel uit vormgevers, kunstenaars of kunstminnenden. En de techniek? Ik ben opgevoed met het idee dat je alles kan begrijpen, uit elkaar en in elkaar kan zetten en het daadwerkelijk proberen. Ik heb ook altijd gehouden van techniek.

Welke opleiding heb jij gevolgd?
Ik ben drie jaar leerling geweest van een meester en heb meubels gemaakt voor privé en zeer luxe jachten. Ik heb samen met hem zeer veel organische vormen en meubels in onder andere de Jugendstil-stijl gemaakt. Daarna heb ik me met een hoop gezond verstand, leergierigheid en praktijkervaring verder ontwikkeld.