Wij

Endendijk

Hans

Enthousiaste mensen bedienen met een meubelontwerp, -maak en plaatstraject en ze daarin verwennen met  een “10, doen we het liefst.  Precies raak schieten bij een opdrachtgever met een, tot in de details, verzorgd meubel of object, dat erg goed in de omgeving EN bij de opdrachtgever past, daar houden we van.
Graag maken we objecten waar je wat mee kan. Dus tafels, stoelen, bureaus, bedden, trappen, banken, of combinaties daarvan. Unica's maken vinden we leuk. Als we daarvoor gereedschappen moet ontwikkelen, geen probleem. Ook het bedenken van technieken past goed bij ons.

Opdrachtgevers zijn  een Iedereen die iets unieks wil of nodig heeft.

Eerst observeren we de opdrachtgever en zijn omgeving goed en brengen we dewensen in kaart. Bekijken de locatie  waar het ( meubel)object moet komen. Deze locatie zettten we dan meteen om in een 3D model van de situatie zodat er een canvas is om op schetsen. Als het ontwerp klaar is presenteren we dit aan de opdrachtgever en kan het ontwerp nog verder verfijnd worden. Samen met de opdrachtgever wordt er een definitieve materiaalkeuze gemaakt en deze is veelal afhankelijk van de smaak en het vrijgemaakte budget van de opdrachtgever.  Indien alles akkoord is worden de materialen zorgvuldig uitgezocht, gekocht en wordt het meubel of object gemaakt. De opdrachtgever wordt zoveel hij wil betrokken bij het proces en kan altijd langskomen. Ook is het weleens gebeurd dat iemand zelf wil meewerken met het maken of het plaatsen en ook daar is ruimte voor.

Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen waar gebruik van maken. printer. Het liefst werken we met materialen en technieken die EN  kwalitatief hoogstaand zijn EN minder belastend zijn voor het milieu. Het is per definitie onmogelijk voor een meubelmakerij om niet belastend te zijn voor het milieu. Uiteraard probeer we wel zoveel mogelijk niet belastend te zijn. De materialen kiezen we dan ook met de grootste zorg uit. Uitsluitend met gekeurd hout of inlands regionaal hout.

Vorm en gebruikswensen gaan altijd voor techniek. Mochten technieken niet toereikend zijn voor een project dan ontwikkelen we zelf een nieuwe. Zo hebben we bijvoorbeeld een techniek ontwikkeld om de onderstaande een massief houten stoel te kunnen maken. De stoel bestaat uit enkel gebogen vormen. De techniek hebben we ''Spanhout''genoemd. De massief houten delen worden naadloos aan elkaar gespannen met interne kabels. Dit gebeurt op een dusdanige wijze dat het hout toch nog kan uitzetten en krimpen en dat het geheel dan nog steeds naadloos blijft. Lijm en schroeven zijn bij deze methode overbodig.

Spanhout

Waarom naast ontwerpen ook meubelmaken?
Ik heb altijd een liefde gehad voor vormgeving en ik werk graag met mijn handen. Ik ben erachter gekomen dat ik twee rechterhanden en heb een voorliefde voor techniek. Waar deze liefde vandaan komt?
Nature or nurture. Tja, mijn familie bestaat een groot deel uit vormgevers, kunstenaars of kunstminnenden. En de techniek? Ik ben opgevoed met het idee dat je alles kan begrijpen, uit elkaar en in elkaar kan zetten en het daadwerkelijk proberen. Ik heb ook altijd gehouden van techniek.

Welke opleiding heb jij gevolgd?
Ik ben drie jaar leerling geweest van een meester en heb meubels gemaakt voor privé en zeer luxe jachten. Ik heb samen met hem zeer veel ingewikkelde vormen en meubels in onder andere de Jugendstil-stijl gemaakt. Daarna heb ik me met een hoop gezond verstand, leergierigheid en praktijkervaring verder ontwikkeld.